Som redan nämnts, har det svenska utelivet fullkomligt exploderat och gjort att restaurangerna har fyllts nästan varje kväll. De har även anpassat mycket av maten till nya smaker och blandningar. Husmanskost varvas med indiskt, japanskt eller arabiskt och vill man prova på de nya ekologiska dryckerna eller de alkoholfria vinerna, kan man gå in på Systembolaget och kolla in deras nya sortiment samtidigt som barerna erbjuder mer och mer alkoholfria drycker. Och folk från alla världens hörn möts, inspireras och äter, fikar och umgås.

Men hur ser det då ut för de funktionshindrade? Har de också lika stor chans att ta del av denna nya trevliga sysselsättning? På senare tid har detta problem uppmärksammats och många restaurangers hemsidor ger indikation om att man faktiskt håller på att ändra sig. Hemsidan är således ett mycket viktigt verktyg när folk med diverse problem letar efter något som passar just dem. Att designa sin hemsida rätt är därför essentiellt och företag som seo-hosting.se hjälper till med just detta.

Funktionsnedsättning och möjligheter på krogen

Många funktionshindrade har mött på både svårigheter och glåpord när de velat gå ut och ha lite trevligt en kväll och det finns olika anledningar till det. Ljudnivån kan vara för hög, entrén kan vara för jobbig att ta sig igenom och väl inne, kan det vara alltför trångt att ta sig fram. Har man otur, möter man även på någon tölp som kastar ur sig fåniga kommentarer. Ett annat vanligt problem kan vara att man helt enkelt är allergisk mot blommor, viss mat eller överkänslig mot vissa lukter.

Många restauranger erbjuder heller inte allergivänlig mat eller satsar på att tillfredsställa folk med någon form av nedsatt förmåga. Detta gör att båda parter lider. Restaurangen går miste om kunder och de drabbade personerna missar en del i livet.

Men på senare tid har även vissa restauranger tänkt på detta och ökat medvetandet och utbildningen hos personalen samt förändrat saker och ting. Redan 2005 infördes rökförbud och man ser fler och fler menyer för gluten- eller laktosintoleranta. Sverige har även skrivit på konventionen som ger rättigheter till personer med funktionshinder.