Trots det relativt kalla klimatet och svenskarnas vanor att stanna inomhus under vinterhalvåret, är Sverige numera det land i Norden där folk går ut och äter mest. Inte bara under sommaren utan även när snön yr ute. Denna trend började synas mer och mer för bara 10-12 år sedan då man lade märke till en ökning av restaurangbesök på ca 10% jämfört med tidigare. Kan det bero på att svenskarna har blivit sociala? Allting pekar på det.

Internets inverkan

Visst har globaliseringen och Internets sociala medier haft inverkan på det sociala livet. Foton läggs upp dygnet runt. Man visar numera upp sina liv och delar med sig av allt möjligt. Appar för resor, restauranger och nöjen skapas av företag som Aquro och Aplexa på löpande band och det är trendigt att vara multikulturell.

Kontinentala influenser

Sverige har under lång tid, liksom hållit sig för sig själv här upp i Norden. Klimatet har inte direkt gjort det hela lättare och hemmets lugna vrå var guld värd. Svenskarna har stundtals också beskyllts för att vara lite “asociala” som helst höll sig för sig själva med ett fåtal vänner som man umgicks med kontinuerligt. Men det håller alltså på att förändras tack vara flera anledningar.

Man reser mycket mer idag jämfört med tidigare. Flygresorna kostar nästan ingenting och ekonomin i Sverige har varit god under en ganska lång tid så de flesta har råd att ibland åka på semester och uppleva andra kulturer, vilket gör att man inspireras lättare och tar med nya influenser hem till Sverige. Även det faktum att flytta utomlands har ökat markant.

Men det är inte bara våra egna resvanor eller influenser genom egna erfarenheter som präglar restaurangbesöken och det ökade utelivet. Många nya människor har flyttat till vårt land de senaste 20 åren och framförallt det senaste decenniet. Ofta har det varit människor med mycket sociala vanor där gemenskap och uteliv präglat deras liv. Det har förmodligen smittat av sig på svenska folket rejält och vare sig det är sommar eller vinter, ser man alltid fulla restauranger och krogar, både till vardags och under helgen.