Att äta ekologiskt har starkt rotat sig i svenskarnas matvanor den senaste tiden efter alla forskningsrapporter om att jorden håller på att gå under av vårt slit- och slängsamhälle. Det handlar om miljöfarliga ämnen, olagliga och tveksamma transporter som tar alltför lång tid och orsakar svinn samt farliga och djurovänliga uppfödningsmetoder och överfiske m.m.

Många börjar även bli kritiska till att lokala företag läggs ned och ersätts av långväga resor och tillverkning utomlands med livsmedel som innehåller farliga ämnen och substanser som orsakar allt möjligt konstigt i kroppen. Och, eftersom landsbygden håller på att utarmas, är det nu flera inhemska företag som försöker tänka om och börja producera närodlade grödor och livsmedel och även många andra produkter. Man har nämligen sett att svenskarna mer och mer köper ekologiskt i livsmedelsbutikerna trots det högre priset.

KRAV-märkta restauranger

Med denna trend hakar även krogar och restauranger på det närproducerade tänkandet och både i Sverige och utomlands poppar det upp whole-food restauranger och ekologiska matställen som lockar fler och fler kunder i och med att man vet vad man får på tallriken. Många skandaler har nämligen uppdagats från diverse ställen, t. ex. att man använt sig av livsmedel med utgångna datum, tuffa arbetsförhållanden för personal eller olagliga djurtransporter, vilket har medfört sämre kött. De nya KRAV-märkta restaurangerna motsätter sig allt sådant och tänker ekologiskt redan från uppfödning av djur, korrekt fiske samt det sociala ansvaret för personalen.

En, två eller tre stjärnor

Restauranger som KRAV-märkts kan ha en, två eller tre stjärnor. Det innebär inte att de är med i Michelin-guiden där stjärnor också förekommer beroende på vilken kvalitet maten har, utan hur stor andel godkända ekologiska produkter de erbjuder. En stjärna betyder att produkterna godkänts till 25%, två stjärnor 50% och tre stjärnor 90%. Många företag säger nämligen att allt är miljövänligt när det egentligen bara är en liten del som är det. Genom detta system vet kunden exakt hur ekologisk maten och restaurangen är.