Alkoholdrickandet minskar

Svenskarna har varit ett folk med ett speciellt förhållande till alkohol. I nästan alla andra länder där det dricks alkohol, kan man köpa en flaska vin i en vanlig matvarubutik, men i Sverige har Systembolaget monopol på att sälja alkoholrelaterade drycker. Och den stora konsumtionen har länge varit ett problem både bland unga och äldre. Men nu verkar det som om alkoholdrickandet faktiskt har börjat dala och man häver i sig mindre sprit och alkohol än förr. Många studier säger i alla fall det.

Barer och alkoholfria drycker

Även barerna börjar ta hänsyn till den nya trenden vilken har medfört att alkoholfria drycker nu säljs mer och mer. Detta har varit ett problem för nykterister eller folk som helt enkelt valt bort alkoholen. Det fanns inte tillräckligt att välja mellan och drack man inte alkohol, kunde man betraktas som tråkig och osocial. Man fick då nöja sig med en läsk eller ett glas juice och alkoholfria drinkar var det inte ens att tala om.

Men nu har folk alltså kommit på att man kan ha roligt utan att bli full. Systembolaget har också tagit in många nya varianter av alkoholfritt som faktiskt smakar nästan likadant som drycker med vanlig alkoholhalt. Det har t.o.m. öppnat restauranger som enbart erbjuder alkoholfritt. Mother i Stockholm är en av dem. Detta har blivit en trevlig affärsidé som gör att man känner sig som om man verkligen är ute på krogen och inte står på ett barnkalas med en Fanta i handen och tittar på alla öldrickande typer som sluddrar allt mer ju längre småtimmarna närmar sig. Och det är inte längre pinsamt att beställa in en alkoholfri drink eller be om ett ekologiskt vin till maten.

Och, genom att servitriserna inte längre rynkar på näsan och tror man är galen om man inte dricker, bidrar detta till att allt fler känner sig välkomna, vilket skapar social gemenskap. Olika personligheter kan träffas ute på barer och krogar och ha roligt som aldrig förr.